20 Mayıs 2014 Salı

‘Hızlandırılmış’ iş güvenliği




Yüzlerce madenci, Soma Kömür A.Ş.’ye ait Işıklar ve Ata ocaklarında Haziran ayında işe başlayacak. Facianın ardından göstermelik iş güvenliği tedbirleri alındığını belirten işçiler, denetim yapılmasını istedi
 

KARŞI DİRENİŞ- ÖZEL


Manisa’nın Soma ilçesinde 7 gün önce meydana gelen maden faciasındaki ihmal skandallarına her geçen gün yenisi eklenirken, Soma Holding’e dair iddiaların da arkası kesilmiyor.  Acının düştüğü köyde bulunan Işıklar ve Ata adlı diğer iki maden ocağını dün faaliyete geçirme kararı alan, ancak konunun basında yer almasının ardından işbaşı tarihini Haziran aynı erteleyen şirket yetkilileri, bu kez de göstermelik tedbirlere başladı. İşbaşı tarihine 10 gün kala ‘hızlandırılmış’ iş güvenliği tedbirleri alınması yüzlerce arkadaşını kaybetmiş madencilerin tepkisine neden oldu.


İKTİDAR KORKUSU

Soma Kömür A.Ş’ye ait Işıklar Bacası ocağında çalışan ve AKP iktidarının kendisiyle uğraşacağı korkusuyla ismini gizli tutan bir madenci, facianın meydana geldiği ocaktaki kurtarma çalışmalarına katılmalarına rağmen dün yeraltına inmeye çağırıldıklarını söyledi. İşbaşı yapmak için dün madene gittiklerini ifade eden işçi, bu durumun gazetelerde yer alması nedeniyle Haziran ayına kadar ücretli izine çıkarıldıklarını öğrendiklerini belirtti.



‘İŞ GÜVENLİĞİ YOK’

Karşı Direniş’e özel açıklamalarda bulunan işçi, çalıştığı ocağa gittiğinde şirketin makyaj niteliğinde düzenlemelere başladığına tanıklık ettiğini kaydetti. “Facianın yaşandığı ocakla benim çalıştığım Işıklar Bacası’nın koşulları aynı” diyen madenci, sözlerine şöyle devam etti: “İş güvenliği yok. Ata Bacası’nda durum daha kötü.  Şirket yöneticilerinin ‘Eynez’de ihmal yok’ demeleri aldatmaca. Eynez’de her şey yandı. İhmali görmeleri için gelsinler, makyaj niteliğinde düzenlemeler yapılmadan önce bizim çalıştığımız bacaları görsünler.”  Çalışma Bakanlığı İş Güvenliği Müfettişleri’nin iş işten geçmeden Işıklar ve Ata bacalarında denetim yapması gerektiğini kaydeden işçi,  “Çünkü şirket kusurlarını örtmek için makyaj niteliğinde iş güvenliği tedbirleri alıyor” dedi.



‘BACALAR YANMAYA DAYANIKSIZ’

Işıklar Bacası’nda elektrik panolarının yanmaya dayanıksız olduğunu da iddia eden madenci, derhal tedbir alınmasını istedi. Yasalara aykırı ‘ekip başı’ sisteminin Işıklar ve Ata ocaklarında da uygulandığını ifade madenci, Işıklar’da çalışan yaklaşık bin 500 işçinin büyük kısmının bu uygulamaya tabii olduğunu kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder